טעויות נפוצות בתכנון התאורה לבית: קל לטעות, אבל גם קל למנוע
- Yael Peyrik
- 13 בנוב׳ 2023
- זמן קריאה 3 דקות
למקרה והיה למישהו ספק עד כמה נושא התאורה הוא אלמנטרי..
"וירא אלוהים את האור כי טוב" (ספר בראשית).
גדלתי בדירת פלורסנטים, אתם בטוח מכירים את התופעה מלפני 30-40 שנה. כל לילה היה לוקח לי 4-5 שעות להירדם. מבינים את הקשר? בהתחלה גם אני לא הבנתי. לא הצלחתי להכין שיעורי בית, העיניים דמעו. סבלתי מכאבי ראש כרוניים וכל זה היה כל כך רגיל שאפילו לא חשבתי לבקש עזרה או לחפש ממה זה נובע.
היום אני נרדמת תוך שעה גג, מתרכזת בעבודה מהבית, מרגישה ערנית במהלך היום ונינוחה בערב. וכאבי הראש? הם נחלת העבר. ומה אם אני אגיד לכם שדווקא התאורה בבית היא זאת ששיפרה את איכות החיים שלי כמעט באופן בלעדי? (בסדר, תאורה ודיקור סיני).

בזכות המקצוע שלי למדתי כמה חשוב לתכנן את התאורה הביתית בצורה נכונה. כמה דגשים ופרטים צריך לקחת בחשבון, וכמה "לתקוע פלורסנט בכל חדר" זה לא הפתרון. אז בואו נבדוק אם גם אצלכם יש טעויות בתאורה הביתית. ואל תדאגו, את הרוב אפשר לתקן ממש בקלות!
בוחרים תאורה באותו גוון לכל הבית
אחידות בגוון זה נחמד, זה אסתטי. אבל לכל אזור בבית יש פונקציה שונה ולכן נדרשת התאמה של גוון האור. זה עניין של בריאות ותפקוד בראש ובראשונה. גוון התאורה נועד לתמוך בנו ובפעולות שאנחנו עושים. רמז: יש אזורים בהם אנחנו נחים ויש אזורים בהם אנחנו עובדים.
מתייחסים לצורה של גוף התאורה כאלמנט אסתטי בלבד
גופי תאורה הם ללא ספק התכשיטים של הבית, אבל בראש ובראשונה הם אלמנט פונקציונלי! למבנה של גוף התאורה יש השפעה על אופן פיזור האור. אתם יכולים לקנות את הנורה הכי חזקה ויקרה בחנות אבל אם תבריגו אותה בתוך גוף בצורת קערה הפוכה, החדר יהיה חשוך עם אלומה אחת של אור. זה מתאים אם אתם רוצים לתת את הספוטלייט (ליטרלי) לפריט דקורטיבי או למיטה של החתול. אבל פחות מתאים כשאתם במקלחת, מושיטים יד לשמפו (או שזה קרם להסרת שיער? רולטה רוסית באפלה)
"רואים את האור בקצה המנהרה." – מישהו מתישהו

לא בודקים את המפרט הטכני של הנורות וגופי התאורה
בין אם תאורת הלד מובנת בתוך הגוף ובין אם הנורות הן בהברגה, חשוב לוודא שהעוצמה, גוון האור ואופן פיזור האור מתאימים למיקום בבית. בדיקת המפרט הטכני חשובה פי כמה אם מזמינים מאלי אקספרס! אחרת אתם עלולים להיתקע עם גוף שלא מתאים לתשתיות בארץ ובסוף המקום לחסוך, תשלמו כפול. תמיד אפשר להתייעץ עם המוכרים בחנויות התאורה אם אתם עושים רכישה נקודתית. אבל אם אתם עושים מהפך גורף בבית (או בחדר), תכנון התאורה והחשמל הם חלק בלתי נפרד מתכנון המהפך כולו ומומלץ להתייחס אליו בכובד ראש.
מסתמכים רק על גוף תאורה אחד בכל חדר
בגדול, זאת טעות גם ברמה הפרקטית וגם ברמה האסתטית. תאורה אחראית בין היתר גם על האווירה בחדר,
לכן שילוב של מספר גופי תאורה שונים בחדר (תקרה, קיר, שולחן, רצפה), יספקו ורסטיליות לחלל.
תגוונו במיקומים ובסוגים של הגופים, תדליקו אותם בשילובים שונים, וכך תוכלו להחליט איזו אווירה ליצור בכל רגע נתון. אווירה של פרודוקטיביות, אנרגיות גבוהות, משפחתיות, שלווה, הרפיה, רומנטיקה.. לבחירתכם.

לא מתייעצים/בודקים/חוקרים
אני לא אשקר, שיטת מצליח עלולה לעבוד ויכול להיות שיהיה בסדר. במיוחד בדירות ישנות שבהם כבר עשו שיפוצים ואולי מישהו חשב על עניין התאורה בעבר. אבל בדירות הקבלו החדשות יש הרגשה שנותנים לילד להשליך קובבת בוץ על התקרה, איפה שפגע, שמים נורה! בחיי! אז בבקשה תתייעצו, תבדקו, תחקרו לפני שתרכשו גופי תאורה ולפני שתגידו לשיפוצניק איפה לחצוב.
אז בואו נסכם את הדגשים החשובים ביותר בתכנון התאורה בבית כדי שתוכלו לעשות בחירות מושכלות:
מיקום אסטגטגי של גופי תאורה בכל חלל.
בחירת גוון תאורה מתאים לכל אזור בהתאם לתיפקוד בחלל.
בחירה של צורה מתאימה לגופי התאורה והתחשבות באופן פיזור האור.
התאמה של עוצמת האור לגודל החלל ולסוג של גוף התאורה.
בדיקת מפרט טכני והתאמה של הגוף והנורה לתשתיות בארץ.
שילוב מספר גופי תאורה שונים בכל חלל לשינוי אווירה.
לא לתת לילדים לזרוק קובבות בוץ על התקרה כקו מנחה, לפאן? זה כבר לשיקולכם.
コメント